Tarte aux pommes
Tradiční jablečný koláč z listového těsta je nenáročný, jednoduchý a skvěle chutná.
Infredience
Listové těsto, může být kupované.
Jablka 4 kusy na jablečné pyré + 4 kusy na pokladení povrchu koláče
Máslo
Třtinový cukr
Vanilkový lusk
Mletá skořice
Postup
- koláčovou formu o průměru 24 cm lehce vymažte máslem a vložte do ní linecké těsto. Těsto si ve formě upravte dle potřeby, okraje si zapravte. ( tento koláč můžete připravovat jak v klasické koláčové formě tak i např. ve formě na cheescake - viz.moje rady)
- 4 jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Do kastrůlku dejte 50 ml vody a
přidejte vanilku, máslo a trošku cukru - záleží na chuti jablek i na tom jestli chcete koláč sladký více nebo méně. Na nízkém plameni povařte, až budou jablka
úplně rozvařená. Sejměte z plamene a jablka
prošlehejte do pyré. Nechte stranou vychladnout. Troubu mezitím
předehřejte na 200 stupňů.
- mezitím si můžete oloupat a rozkrojit na měsíčky zbylá jablka. Měsíčky následně rozkrájejte na tenké plátky cca 2-3 mm. (jak se Vám podaří) Tyto jablka naskládáte na pyré: okolo vnějšího okraje rozložte plátky jablek tak, aby se lehce
překrývaly. Vytvořte další kruh směrem ke středu, ale v obráceném směru. Zbylé plátky jablek rozkrojte na kousky a vyplňte jimi střed koláče. Na závěr můžete lehce posypat skořicí.
- Koláč pečte v troubě asi 35-40 minut, až bude těsto i
jablka upečené a lehce zabarvené. Tento proces hlídejte protože jablka rychle chytají. Poté vytáhněte a dejte schladnout,
pak teprve otevřte formu. Koláč je
nejlepší ještě teplý, ale i druhý den chutná báječně.
- Na závěr můžete jen lekce pocukrovat nebo potřít vlažným rozpuštěným želé popř. cukrovým sirupem.
Moje rady:
Na tento koláč doporučuji rozevírací koláčovou formu, protože koláč je křehký a nelze jednoduše vyklopit. Pokud použijete klasickou koláčovou formu tak těsto naneste až po okraj. Jestli-že použije jinou formu např. dortovou nebo cheescake tak těsto naneste pouze do půlky této formy a pěkně upravte.
Pokud Vám doma chybí některé ingredince můžete lehce obměnit a řídit se selským rozumem. Pokud nemáte např. vanilkový lusk můžete přidat vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt.